فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 28-29 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • کورش فتحی واجارگاه، عیسی ابراهیم زاده، مهران فرج اللهی، مهرنوش خشنودی فر صفحه 3
    نسل های جدید آموزش از دور، با تکیه بر فناوری اطلاعات و ارتباطات، موجب تسهیل فرایندهای تعاملی در بین ملل، فرهنگ ها و اندیشه ها شده و راه را برای بین المللی سازی و جهانی سازی هرچه بیشتر آموزش عالی و برنامه های درسی آن باز کرده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی رویکرد آموزش از دور، به عنوان راهبردی برای بین المللی سازی برنامه های درسی در نظام آموزش عالی ایران، به طور کیفی و از طریق انجام 12 مصاحبه انفرادی و تشکیل 2 جلسه گروه های کانونی، دیدگاه های مدیران و استادان آموزش عالی ایرانی و دانشجویان غیرایرانی را مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد. نتایج مطالعه نشان می دهد که کسب اقتدار علمی ایران در روند کنونی جهانی شدن، ضرورت پرداختن به فرایند بین المللی سازی آموزش عالی و برنامه های درسی آن را ایجاب می کند و رویکرد آموزش از دور، علاوه بر رابطه دوسویه ای که با بین المللی سازی برنامه درسی دارد، بیشتر عوامل دخیل در این فرایند چون توسعه حرفه ای استادان و گسترش همکاری های بین المللی دانشگاه ها را تحت تاثیر قرار می دهد و به واسطه انعطاف پذیری و بهره وری بالایی که دارد، علاوه بر تامین شرایط، منابع و کاهش محدودیت ها، در بهره برداری از فرصت هایی چون متقاضیان زیاد ادامه تحصیل در سطح منطقه، تسهیلگر بوده و به کارگیری آن به خصوص در قالب رویکرد یادگیری ترکیبی، راهبردی است در بین المللی سازی برنامه های درسی آموزش عالی.
    کلیدواژگان: آموزش از دور، بین المللی سازی، بین المللی سازی برنامه درسی، آموزش عالی ایران
  • خلیل غفاری، اسماعیل کاظم پور، علی حسینی مهر صفحه 16
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر الگوی برنامه درسی فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بر عملکرد شناختی، عاطفی و مهارتی دانش آموزان مقطع متوسطه در حوزه فاوا بود. با توجه به ماهیت موضوع، روش این پژوهش از دو بخش زمینه یابی و شبه آزمایشی از نوع طرح آزمون مقدماتی و نهایی با دو گروه آزمایش و گواه تشکیل شد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه دانش آموزان (128934 نفر) و دبیران (12890 نفر) و متخصصان برنامه درسی و فاوای شهر تهران (60 نفر) در سال 1387 بود. حجم نمونه شامل 120 دانش آموز، 120 دبیر و 60 متخصص فاوا و برنامه درسی با استفاده از شیوه نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها الف) از پرسشنامه 97 سوالی 5 گزینه ای در 10 مولفه مبانی فلسفی، اجتماعی، روان شناختی، مفاهیم و اصطلاحات، حوزه دانش، توانش و نگرش، اصول انتخاب و سازماندهی در محتوا، شیوه های آموزش و تدریس و شیوه های ارزشیابی، ب) آموزش الگوی برنامه درسی فاوا بر روی دانش آموزان استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین) و آمار استنباطی (آزمون تحلیل واریانس تک عاملی، آزمون تعقیبی توکی و آزمون t گروه های مستقل) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین دیدگاه دانش آموزان، دبیران و متخصصان در مبانی فلسفی، اجتماعی، روان شناختی تفاوت وجود دارد. بین دیدگاه آنان در مفاهیم و اصطلاحات اساسی الگوی برنامه درسی فاوا، در دانش و مهارت اساسی و اصول انتخاب و سازماندهی محتوا تفاوت وجود دارد. بین دیدگاه سه گروه آزمودنی در نگرش اساسی، شیوه آموزش و ارزشیابی تفاوت وجود ندارد. سطح مبانی، مفاهیم و اصطلاحات، دانش، نگرش و مهارت دانش آموزانی که الگوی برنامه درسی فاوا را آموزش دیده اند به طور معناداری بالاتر است از دانش آموزانی که این آموزش را دریافت نکرده اند
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، الگوی برنامه درسی، عملکرد شناختی، عاطفی و مهارتی
  • مسعود سلیمی صفحه 26
    هدف از انجام این پژوهش مقایسه پیشرفت تحصیلی و دانش آموزان محبوب و دانش آموزان منزوی ب وده است. بدین منظور از بین مدارس راهنمایی پسرانه شهر شیراز، 4 مدرسه به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب و به دانش آموزان کلاس های سوم راهنمایی این مدارس (490 نفر) آزمون جامعه س نجی داده شد. از دانش آموزان خواسته شد که از بین افراد کلاس خود فردی را انتخاب کنند که ترجیح می دهند با او بازی کنند یا با او به گردش بروند. 36 نفر از دانش آموزان مشارکت کننده را هیچ کدام از همکلاسی ها انتخاب نکرده بودند. این گروه به عنوان افراد منزوی تعیین شدند. بر همین اساس 36 نفر از دانش آموزانی که بالاترین پایگاه جامعه سنجی را داشتند به عنوان گروه محبوب تعیین شدند. میانگین مرکب نمره های درسی سالهای اول و دوم راهنمایی مشارکت کنندگان به عنوان شاخص پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شد. میانگین های نمره های درسی دو گروه با روش آماری T مستقل با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان دادندکه میانگین نمره های درسی دانش آموزان محبوب به طور معناداری از میانگین نمره های درسی دانش آموزان منزوی بالاتر است (001/0 P<).
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان محبوب، دانش آموزان منزوی، جامعه سنجی، پذیرش اجتماعی
  • سعید احمدی، حسن خضری صفحه 32
    هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه مهارت های تدریس معلمان فارغ التحصیل از دانشگاه های آزاد اسلامی، دولتی و پیام نور بود. جامعه آماری تمامی معلمان زبان و ادبیات فارسی است که در استخدام رسمی آموزش و پرورش بوده و از مراکز آموزشی دانشگاه های آزاد اسلامی، دولتی و پیام نور فارغ التحصیل شده و در سال تحصیلی 87 86 در دوره های متوسطه و پیش دانشگاهی نواحی چهارگانه آموزش و پرورش شهر شیراز به تدریس درس ادبیات مشغول بودند. نمونه گیری به شکل طبقه ای تصادفی انجام شد. تعداد نمونه 90 معلم (38 مرد و 52 زن) و تعداد آزمودنی ها 900 دانش آموزان بودند که اطلاعات مربوط به نمونه از آنان جمع آوری شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای شامل 28 سوال در چهار مقیاس (پیش از آموزش، پیش و ضمن آموزش، ضمن آموزش و ضمن و پس از آموزش) از نوع پنج گزینه ای لیکرت بود. نتایج نشان داد که در تمام مهارت های پیش از آموزش، پیش و ضمن آموزش، ضمن آموزش و ضمن و پس از فرایند آموزش، معلمان فارغ التحصیل از دانشگاه آزاد اسلامی دارای بیشترین میانگین بوده اند. این تفاوت در میانگین، بین مهارت های ضمن آموزش در سطح 005/0، ضمن و پس از فرایند آموزش در سطح 009/0 بین معلمان فارغ التحصیل از دانشگاه های آزاد اسلامی، دولتی و پیام نور معنادار شد. بین مهارت های پیش از آموزش، پیش و ضمن آموزش معلمان فارغ التحصیل از دانشگاه های آزاد اسلامی، دولتی و پیام نور، تفاوت معنادار آماری به دست نیامد.
    کلیدواژگان: مهارت های تدریس، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه دولتی، دانشگاه پیام نور، معلمان فارغ التحصیل
  • فروغ تن ساز، محترم نعمت طاووسی صفحه 42
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر فراشناخت بر عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشکده تربیت معلم دانشگاه آزاد اسلامی در درس متون تخصصی بود. بدین منظور پس از انجام آزمون نهایی در این درس از میان 128 دانشجوی 4 کلاس درس متون تخصصی 32 نفر که بالاترین و 32 نفر که پایین ترین نمره ها را کسب کرده بودند انتخاب شدند و از نظر سطوح مهارت های فراشناختی مورد مقایسه قرار گرفتند. در این پژوهش مهارت های فراشناختی به عنوان متغیر مستقل، عملکرد تحصیلی به عنوان متغیر وابسته و جنس به عنوان متغیر کنترل در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از اجرای آزمونهای آماری نشان دادند که بین دو گروه دارای عملکرد تحصیلی قوی و ضعیف از لحاظ سطوح فراشناختی تفاوت وجود دارد. افزون بر این نتایج دو گروه در هر یک از خرده مقیاس های آگاهی، راهبردشناختی، برنامه ریزی و خودبازبینی با یکدیگر تفاوت معنادار داشتند.
    کلیدواژگان: فراشناخت، عملکرد تحصیلی، آگاهی، راهبرد شناختی، برنامه ریزی، خودبازبینی
  • محمد علی نادی، مریم گردان شکن، محسن گلپرور صفحه 53
    هدف این پژوهش تاثیر آموزش مولفه های تفکر انتقادی، حل مساله و فراشناخت بر یادگیری خودراهبر در دانشجویان بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشکده علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان بودند که از بین آنها 50 نفر از دانشجویان، به طور تصادفی نظام مند به عنوان نمونه انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی به دو گروه گواه و آزمایش تقسیم شدند. گروه آزمایش در زمینه تفکر انتقادی، حل مساله و فراشناخت در 6 جلسه مورد آموزش قرار گرفتند. با توجه به اینکه طرح تحقیق پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود، ابزار اندازه گیری یادگیری خودراهبر (مقیاس فیشر و همکاران، 2001) در دو نوبت قبل و بعد از آموزش تفکر انتقادی، حل مساله و فراشناخت اجرا شد. داده های حاصل از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان دهنده تاثیر معنادار آموزش تفکر انتقادی، حل مساله و فراشناخت بر میزان یادگیری خودراهبر کل و مولفه های آن (خودمدیریتی، رغبت برای یادگیری، خودکنترلی) بود. با توجه به تحلیل داده ها، آموزش تفکر انتقادی، حل مساله و فراشناخت میزان یادگیری خودراهبر کل و میزان مولفه های آن (خودمدیریتی، رغبت برای یادگیری و خودکنترلی) را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، حل مساله، فراشناخت، یادگیری خودراهبر، خودمدیریتی، رغبت برای یادگیری، خودکنترلی
  • سیامک اشرفی، خسرو جهان سیر صفحه 62
    در مقایسه دو شیوه تدریس استقرایی و قیاسی بر نمرات ریاضی دانشجویان از 1127 نفر جامعه آماری براساس جدول مورگان به تفکیک جنسیت و رشته تحصیلی، 290 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. برای سنجش تاثیر دو روش تدریس از آزمودنی ها دو آزمون (پیش آزمون و پس آزمون) به عمل آمد. با توجه به فرضیه های پژوهش اطلاعات حاصل براساس T وابسته، T مستقل و تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل گردید و این نتایج حاصل شد. در مقایسه دو شیوه تدریس استقرایی و قیاسی از روی پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری بین پیش آزمون و پس آزمون در هر دو شیوه تدریس مشاهده گردیده، ولی تفاوتی بین دختران و پسران در دو شیوه تدریس مشاهده نگردید. بین رشته های مختلف تحصیلی دانشجویان در بهره گیری از شیوه تدریس قیاسی تفاوت معناداری دیده شد، ولی این تفاوت در به کارگیری شیوه استقرایی در رشته های مختلف تحصیلی دیده نشد.
    کلیدواژگان: روش تدریس استقرایی، روش تدریس قیاسی، نمرات ریاضی
  • فرهاد شفیع پور مطلق، محمدحسین یارمحمدیان صفحه 72
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر توسعه برنامه های درسی پاسخگوی ادراک شده در مدارس هوشمند است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه معلمان مدارس هوشمند شهر تهران در سال تحصیلی 1390 1388 تشکیل می دهد. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است. روش نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای بوده که در نهایت 360 نفر از معلمان به طور تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق سه پرسشنامه محقق ساخته (یکی در خصوص عوامل موثر بر برنامه های درسی پاسخگوی ادراک شده، دیگری در خصوص مولفه های برنامه های درسی پاسخگوی ادراک شده و پرسشنامه دیگر در خصوص ایجاد انگیزه دانش آموزان مدارس هوشمند) بوده است. روایی آنها به لحاظ محتوا تامین شده و ضریب اعتبار آنها براساس آلفای کرونباخ به ترتیب معادل 93/0، 89/0 و 87/0 به دست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند، از بین متغیرهای هفتگانه مورد مطالعه، توجه به تفاوت های فردی (307/0)، توجه به یادگیری در حد تسلط (263/0)، و توجه به پژوهش محوری (219/0)، به ترتیب بیشترین تاثیر کلی را بر برنامه های درسی پاسخگوی ادراک شده داشته اند. براساس یافته های به دست آمده از تحقیق 422/115= Chi-Square، 963/0=GFI، 921/0=AGFI، 000/0 =P-Value، 055/0 = RMSEA است. بر این اساس، برازش مدل مورد مطالعه در حد قابل قبول می باشد
    کلیدواژگان: برنامه درسی پاسخگوی ادراک شده، ایجاد انگیزه در دانش آموزان، مدرسه هوشمند، فناوری اطلاعات و ارتباطات، اقتصاد دانش محور، خودشکوفایی استعدادها، شاگردمحوری، تفاوت های فردی، یادگیری در حد تسلط، پژوهش محوری
  • یوسف نامور، عزت الله نادری، علی شریعتمداری، مریم سیف نراقی صفحه 84
    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر یادگیری مبتنی بر وبلاگ (وب) با رویکرد حل مساله بر رشد تفکر منطقی دانشجویان رشته زبان انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل است. داده های لازم در این مطالعه از طریق پرسشنامه تفکر منطقی که کمبر و همکاران براساس نظریه مزیرو طراحی کرده اند به صورت پیش آزمون و پس آزمون از دو گروه آزمایش و گواه که هر کدام 15 نفر بودند جمع آوری شد. تحلیل داده های به دست آمده نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری از نظر سطح تفکر در سه مقوله درک و فهم، تامل و تفکر و تفکر انتقادی وجود دارد و در آزمون t در سطح 05/0 معنادار است و این نشان می دهد که یادگیری مبتنی بر وبلاگ بر رشد تفکر منطقی دانشجویان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر وبلاگ، رویکرد حل مساله، تئوری مزیرو، تفکر انتقادی
  • محمدتقی محمودی صفحه 96
    این پژوهش به تحلیل محتوا و تصاویر کتابهای درسی تعلیمات اجتماعی در سه پایه اول، دوم و سوم راهنمایی در سال تحصیلی 89 1388 در ایران پرداخته است. هدف پژوهش مشخص کردن نوع رویکرد آموزش شهروندی موجود در کتابهای درسی تعلیمات اجتماعی بوده است. جامعه آماری کتابهای تعلیمات اجتماعی دوره راهنمایی تحصیلی است. نمونه کل جامعه آماری است. معیار توصیف آموزش شهروندی و واحد ثبت پاراگراف است. روش پژوهش تحلیل محتوا از نوع کمی است. این مقاله با تلفیق دیدگاه های مختلف برای تحلیل رویکرد کتابهای درسی از طبقه بندی زیر بهره می برد. شهروند قانون مدار: فردی فعال، مطیع قوانین، مسوول ب شهروند مشارکتی: علاقه مند به مشارکت اجتماعی از دید فردی و همکاری در پیشرف جامعه و شهروند انتقادی ج شهروند انتقادی بررسی منتقدانه ساختار اجتماعی اقتصادی سیاسی: علاقه مند به عدالت اجتماعی، با انگیزه برای تغییر اجتماعی. از تحلیل کتابهای درسی تعلیمات اجتماعی سه پایه دوره راهنمایی این نتیجه به دست آمد که بیشتر محتوای کتابها به آموزش شهروند قانون مدار با 5/45 درصد پرداخته است. آموزش شهروند مشارکتی با 06/36 درصد در مرتبه بعدی قرار دارد و آموزش شهروند انتقادی با 44/18 درصد کمترین نسبت را به خود اختصاص داده است. تعداد کل تصاویر کتابهای سه پایه 119 تصویر است که 65 درصد در کتاب پایه اول، 53 درصد در کتاب پایه دوم و 32 درصد در کتاب پایه سوم است. یکی از مسائل که مورد توجه رویکرد آموزش شهروند انتقادی است عدالت و برابری است. یافته ها نشان می دهد در پایه اول 53 درصد و کتاب دوم با 8/1 درصد و کتاب سوم 7/8 درصد تصاویر دارای نمادهای زنانه است. نداشتن فنون تاکید برای فهم پیام تصاویر کتاب یکی از نقدهای کتاب می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، شهروند انتقادی، تحلیل محتوا، تحلیل تصاویر، تعلیمات اجتماعی
|
  • Page 3
    New generations of distance education emphasizing on Information and Communication Technology (ICT) facilitate the processes of international cultures and ideas and provide way for further internationalization and globalization of higher education and its curricula. The present study investigated distance education approach, as a strategic approach for internationalization of Iranian higher education curricula through 12 personal interviews and 2 focus groups with Iranian administrators and professors of higher education and non-Iranian students. The study results indicated that in the current globalization process, Iran's acquisition of scientific authority need to address the process of internationalization of higher education and curriculum. Distance education approach, in addition to its interactive relation with internationalization of curriculum, have had some effects on most factors involved in this process, including professional improvement of professors and expansion of universities international cooperation. Due to its flexibility and productivity, it can provide resources and reduce restrictions, as well as facilitating grasping opportunities like various higher education applicants in the region. Applying this approach to learning, especially as blended learning approach, is a strategy for internationalization of higher education curricula.
  • Page 16
    This project aimed to design ICT-based curriculum model and assess its impact on cognitive, affective performance, and skills of high school students. This study has been done through the descriptive survey and quasi-experimental method. Study population included all students (N=128934) and teachers (N=12890) and 60 curriculum and ICT specialists in Tehran in 1387. 120 student, 120 teachers and 60 specialists of ICT and curriculum were selected using multi-stage sampling method. data collection was done by a 52-item questionnaire (with 5 options) in 6 subscales, data analysis was done through descriptive and inferential statistics (ANOVA test, Tukey post hoc test and t-test). Results indicated that there was difference between the view of students, teachers and specialists in philosophical, social, psychological fundamentals. There was difference between their view about basic concepts of ICT curriculum model, basic knowledge, and skill, principles of content selection and organization. There was no difference between their attittude toward teaching method, and evaluation. The Levels of foundation, concepts and terminology, knowledge, attitude and skills of students who trained in ICT curriculum is significantly higher than students who did not receive this training.
  • Page 26
    The purpose of this study was to compare academic achievement of popular and isolated students. Four secondary boy-schools in Shiraz were selected by cluster random sampling method. Sociometric test was given the third grade students of selected schools (including 490 boys). They were asked to choose the person to whom they would like to play or go picnic. Thirty-six students who did not select any of the classmates were defined as isolated individuals. Thirty-six students who had the highest scores of sociometric test were defined as popular group. The average of the student's scores in first and second grade was considered as a criterion of academic achievement. The mean scores of two groups were compared by independent t-test. The results showed that mean scores of popular students were significantly higher than the isolated ones (P<0.001).
  • Page 32
    This study aimed to compare the teaching skills of teachers graduated from Islamic Azad University, government and Payam-noor university. Teachers of persian language and literature who was employed formally in ministry of education and were teaching persian literature in academic year of 1386-1387 in Shiraz. 90 teachers (38 males and 52 females) and 900 students were selected through stratified random sampling. data collection was done by 28- item questionnaire (Likert-type with 5 option) in four sub-scales (before training, before and during training, during, during and after training). teachers graduated from Islamic Azad University had the highest mean score. difference between the skills during education (p=0/005), during and after training process (at p=0/009) was significant between the teachers graduated from Islamic Azad University, government and Payamnoor university. There was no significant difference between teaching skills before, befor and during training process and graduation University.
  • Page 42
    This study aimed to assess the effects of meta-cognition on educational achievement of the Azad university students in special texts in English language. After the final examination, 32 students with the higher grades and 32 students with the lower grades from the 128 students of the 4 classes were chosen and their meta-cognitive skills were compared. In this research, meta-cognitive skills were considered as independent variables, academic achievement as the dependent variable and sex as the control variable. The result showed a significant difference between strong and weak group according to the meta-cognitive levels. In addition, the sub-scales scores (awareness, cognitive strategy, planning and self-control) were significantly different in two group.
  • Page 53
    This study aimed to assess effects of training critical thinking, problem solving and meta-cognitive on student's self-learning. Fifty undergraduate student of Islamic Azad university of Khorasgan were selected randomly and then they divided randomly into experimental and control groups. Test group were trained about critical thinking, problem solving and meta-cognitive in 6 sessions. Fischer et al' scale (2001) was used as an instrument for measuring self-learning before and after training. Data analysis was done using analysis of covariance. Research findings indicated a significant impact of teaching critical thinking, problem solving and meta-cognitive on the total scores of self-learning and its components (self-management, willingness for learning, and self control). According to the data analysis, teaching critical thinking, problem solving and meta-cognitive will increase total score of self-learning and its components (self-management, willingness for learning, and self control).
  • Page 62
    290 students were selected (out of 1127 students) by classified sampling according to Morgan classification in analysis of sexuality and academic discipline, in order to compare the impact of inductive and analogical teaching methods on student's math scores. Pre- test and post- test was conducted and data analysis was done by dependent t-test, independent t-test and ANOVA. Findings indicated that there are significant didifference in both methods between pre-test and post-test, But there was no significant difference based on gender. In addition, there was significant difference between various academic discipline and using analogical teaching, but there was not any significant difference between applying inductive teaching methods in various majors.
  • Page 72
    This study investigated factors influencing the development of perceived responsive curricula in smart schools. All smart school teachers in Tehran in the academic year 1390 1388 were considered as study population. In this descriptive correlation study, 360 teacher were selected through multistage clustering sampling. Three researcher- made questionnaires (factors influencing responsible perceived curricula, component of the perceived responsive curricula, motivating students in smart schools) were used. Content validity was obtained. Cronbach's alpha coefficient was 0/93, 0/89 and 0/87 respectively. Pearson correlation and structural equations model is used for data analysis. Findings indicate that among the seven studied variables attention to individual differences (0/307), attention to mastery learning (0/263), and attention to research-centeredness (0/219) had the highest total effect on the perceived responsive curriculum. Based on the findings of the study Chi-Square, GFI, AGFI, P-Value and RMSEA are 115/422, 0/963, 0/921, 0/000, and 0/055 respectively. Therefore studied model is acceptable
  • Page 84
    This study aimed to assess the impact of web-based learning (weblog) with a problem-solving approach on reflective thinking development in English language students of Islamic Azad University of Ardabil. Reflective thinking questionnaire designed by Kember et al. (1999) based on mezirow theory (1991) was used for data gathering. A pre-test and post –test was conducted for both experimental (N=15) and control groups (N=15) who were selected by cluster sampling method. Results showed that there was a significant difference between the two groups concerning understanding, reflection and critical thinking (t-test, a=0.05). Therefore, this study confirmed the positive effect of web-based learning on student's reflective thinking development.
  • Page 96
    This study investigated pictures and content of social sciences textbook' in first, second & third grades of secondary school in the academic year of 1388-89 (2010-2011) in Iran. It aimed to identify present citizenship educational approaches in textbooks which are transferred to pupils through hidden & formal curriculum. The overall aim of investigating these approaches is to define "good citizen". integrated different views (rule –oriented, participatory & critical citizens) was used for analyzing citizenship educational approaches.. Their characterisitics are as follows: (a) rule- oriented citizen: active, law-obedient, responsible. (b) Participatory citizen: interested in participating in social activities, and cooperating in society development (c) critical citizen: critical of political, economic & social structures, interested in social justice with a motivation for social change. Social sciences textbook were used as tools. description criteria is citizenship education and the unit of registration is paragraph. analysis of textbooks reveals that most content (45/5%) is dedicated to the education of rule–oriented citizens. Then there are participatory (36/06%) and critical citizens (18/44%) respectively. There is 119 pictures in books, which 65% is in the first year, 53% in second year and 32% in the third year textbook. justice and equality is one of considered issue for educating about critical citizens. Results show that 53 percent of pictures in the first year, 1/8% in second year and 8/7% in the third year have female symbols. Lack of emphasizing techniques for understanding picture message is one of critici.